nedeľa 25. novembra 2007

Moja desina

Moja RSSka vypľula v poslednej dobe niekoľko postov o obľúbených knihách. Lepšie povedané niečo ako TOP TEN mojich románov. To ma teda mimoriadne potešilo. Najviac asi preto, že v poslednej dobe sa ku mne z viacerých strán dostala divná informácia, že čítať romány je zbytočná strata času a preto ja v zásade čítam len faktografickú a odbornú literatúru. Čudné.

Neviem si predstaviť, že by som si už nikdy neprečítal nejaký dobrý román. Na nočnom stolíku je vždy vedľa okuliarov, budíka, pohára z vodou a nočnej lampičky aj nejaká tá kniha. Skôr som premýšľal nad tým, či dokážem vybrať len desať. To je asi naozaj problém, a tak sa pokúsim vybrať niečo zo všetkých žánrov, ktoré som v svojom živote prečítal. Tu je mojich Top Ten románov ako som si na ne spomenul.

1. Orson Scott Cart - Enderova hra. Dostal som ju od brata. Pre mňa je séria románov o Enderovi top v Sci fi literatúre. Vybral som z nej prvý diel, hoci by som sem rád dal celú séiu. Tak aspoň spomeniem aj Mluvčí za mrtvé a Xenocída.

2. Adams Dougles - Stopárov sprievodca po galaxii. Požičal mi ju kamarát a ja som ju potom dlhé roky zháňal po antikvariátoch. A zohnal. Je to vlastne ďalšia séria a zároveň ďalšie sci fi. Táto trilógia v štyroch knihách a piatich častiach ma svojho času dostala tak, že som ju nedokázal prestať čítať.

3. Antoine de Saint - Exupéry - Malý princ. Darček od maminy k šestnástinám. Vlastne sme boli kúpiť rifle a ako vždy sme sa zastavili v kníhkupectve a tam ju mamina zbadala a pridala ju k rifliam ako ďalší darček. Nedokážem povedať, koľko krát som tú knihu už čítal. Vlastnil som jej spolu niekoľko desiatok vydaní a keď ju práve vlastním, nosím ju všade zo sebou. Vždy sa nájde niekto, kto ju nepozná, a tak mu ju hneď na mieste darujem. Práve teraz nemám žiadnu.

4. Fiodor Michajlovič Dostojevskij - Zločin a trest. Kúpil som ju v antikvariáte, pretože som ju potreboval na povinné čítanie z ruského jazyka. Počas jej čítania som sa dostal k absolútnemu pubertálnemu vytrženiu. Každý kto ju nečítal, "lebo to bolo povinné", mal by to skoro napraviť.

5. Iris Murdochová - Milé a pekné lásky. Ďalší úlovok z antikvariátu. Požičal som ju kamarátke zo školy a odmietla mi ju vrátiť. Pol roka som behal po antikvariátoch a už ma poznali všetky predavačky. Zohnal som ju tri dni pred Vianocami. Bol to skvelý darček za 5 Kčs.

6. Linnanhoski Johannes - Pieseň o červenom kvete. Zasa príspevok od maminy. Severská literatúra v mojom zozname musí byť. Je to zvláštna atmosféra a silný pocit všade prítomnej prírody. Vybrať jedného autora bolo ťažké, nie to ešte len jednu knihu. Nádherné poetické a pri tom čisté.

7. Keri Hulmeová - Kamenní ľudia. Toto mi priniesol manžel, za čo mu patrí nehynúca vďaka. Kniha z Nového Zélandu, ktorá ma dostala od prvého slova. Veľmi dlho kraľovala môjmu rebríčku a zatiaľ som ju prečítal tri krát. A určite sa ku nej ešte vrátim.

8. Haruki Murakami - Kafka na pobřeží. Odporučil mi ju kamarát a spravil dobre. Po jej prečítaní sa Murakami stal mojim obľúbeným autorom. Magický realizmus je niečo, čo ma vždy absolútne uchváti.

9. Richard Bach - Jediný. Bacha som objavil vďaka kamarátovi z vydavateľstva Aquamarín. K najznámejším dielam tohto autora patrí bezosporu Čajka Jonathan Livingston. Mojím top je však Jediný. Kniha má pre mňa hlboké duchovné posolstvá. Ťažko niečo dodať.

10. Raymond Douglas Bradbury - Z prachu zrodení. Ďalšia knižka, ktorú priniesol do spoločnej domácnosti manžel. Literatúra pohybujúca sa na hrane medzi sci fi, hororom a poéziou. Až mi bolo ľúto, že táto útla knižočka skončila.

Viete čo, asi by som takýchto zoznamov mohol napísať desať a stále by zostalo niečo, čo by som chcel pridať. Len som ho skončil a chýbal mi tam Viktor Hugo, Agata Christie, Paulo Coelho, Robert Fulghum, Trygve Gulbranssen, Miloslav Urban, Archibal Cronin, Stephen King, Joseph Heller, Franz Kafka, Mika Waltari, J. R. R Tolkien...

A že vraj čítať romány je strata času. Taká hlúposť.

Ešte ďalšie desiny Lemuel, Hamilton, Upirka, AIF,

PS Dajte svoje som zvedavý


23 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

dobry vkus, fan :)
ja by som si k nim pridala este na popredne miesta h.hesseho a ch.potoka

Martin povedal(a)...

Tak ja budem strucny a neviem ci som to uz niekde nepisal, tak pre niekoho to bude sok, ale ja som skutocne nikdy ziadnu knihu neprecital. Nikdy som necital ani "knihy na povinne citanie". Iba jedna vynimka je a to je ani nie kniha, ale taky nalepkovy album LUTRA - Jurassic park. To boli tie albumy, kde neboli obrazky a vy ste si museli kupovat balicky s obrazkami a vlepovat ich do albumu. No teraz som to nasiel, ma to 37 stran a pamätam sa, ze som to cital asi 3-4x a nikdy som to nedokazal precitat na 1x. Pripominam, ze na 1 strane je v priemere 30 riadkov. hrozne nie? No ja som strasne lenivy, asi to bude v tom. A hlavne uz ked sme pri tych knihach, tak ja som sa nikdy neucil, kto co napisal. Pripadalo mi to blbe a cudoval som sa, preco sa aj na hudobnej neucime, ake najznamejsie piesne ma Gombitova, Habera a pod. Alebo na vytvarnej, kto namaloval aky obraz.. A basne, tak to som jednu ucitelku okrical: "Preco sa mame ucit naspamät basnicky, stavim sa ze ten autor sa svoje basne naspamät neucil. To mame ako zatrest!". No a dostal som 5 a poznamku.

No a teraz zistujem, ze to malo byt strucne ale nejak som sa "rozhovoril".

PS: Vies preco citam tvoj roman? Lebo to nie je hruba kniha a je to tak pomali davkovane, co zvladam :)))
PS2: Ten Robbie je tiez roman? :)

sufjan holland povedal(a)...

dakujem za tipy..aj za toho sympa citatela na konci.
lukas..no junaku,skus to,mozno sa ti stane take to carovne ze zacnes a nevies skoncit az kym to nedocitas.

April povedal(a)...

Christian Jacq a jeho "egyptske historicke", John Grisham - vsetky knihy, no najviac Porota, Susanna Kubelka - Ofelia sa uci plavat, Alex Haley - Korene a samozrejme vsetko od Coelha a Hesseho. Na zaver este Radiguet Raymond a Diabol v tele a Geniov dennik od Salvadora Daliho. To bude tak v rychlosti vsetko :)

sufjan holland povedal(a)...

teeda rozhladena budes segricka:)to aby som si zacal rozsirovat obzory

Anonymný povedal(a)...

no ja ešte hesseho, elfriede jelinek, marqueza, irwinga, máraia,

germa povedal(a)...

ešte som zabudla na alessandra baricca a iana mc ewana

FanaticGay povedal(a)...

no vda´ka vsetkym tak hesseho toho som zabudol aj ja a este som si spomenul na jedno, ze
Dobsinsky :) ale to vlastne nie je roman.
.
Lukas - ak sa niekedy stretneme uz viem aky ti dam darcek. :)
.
Che che Sufjan April nie je segricka :))))) ale nevadi :)))) Dufam, ze si ju dobre zmiatol.
.
April - hmm moze byt.
Kubelka to ma zvlast zaujalo nepoznam a nazov sa mi zda absolutne skvely. Ofelia sa uci plavat. Asi si to zozeniem.

April povedal(a)...

Ofelia sa uci plavat je skvela v tom, ze je uplne lahka, nenarocna a hoci nema ziadnu hlboku filozoficku pointu, vzdy ma rozosmeje a prinuti pozerat sa na zivot inak. Aspon na chvilu. Uz som si zohnala aj vlastny exemplar (z internetoveho antikvariatu), takze ak mas zaujem, dajme kafe (zeleny caj) a ja ti ju poziciam :) Za dva pekne usmevy a jeden vtip o slonikoch. Hmm?

April povedal(a)...

A ano, som zmiatnuta. Alebo skor pomiatnuta. Alebo nieco pomedzi :)

Martin povedal(a)...

fanatic - pre panajana, aky?

PS: Ked citam nazov tvojho clanku o knihach, tak ma napada: Tvoja desina ma desí :))

Anonymný povedal(a)...

...nooo ako sa tak pozerám a tento zoznam, tak môžem povedať, že tvoje No. 4 je u mna kniha No.1. F.M.Dostojevskij - Zločin a Trest - žiadna kniha ma tak nedostala...
No a aby som uzavrel aspon prvu trojku, tak oblúbená kniha na "druhej priečke" je Erich Maria Remarque - Na západe nič nové (aj keď som bol sám zo seba prekvapeny, že som vôbec čítal knihu spojenú s vojnovou tématikou) a prvú trojku uzatvára Jerome David Salinger - Kto chytá v žite... tieť veľmi dobré... :)

Toľko z môjho rebríčka...

PS: + ako milovník hororov ešte Stephen King

lizardik povedal(a)...

musím sa priznať, že niektoré veci z tvojej desiatky mi nič nehovoria, ale rád sa nechám inšpirovať, :-)
Dougles, Exupéry, Murakami však patria tiež medzi moju desiatku a hneď by som tam zaradil aj Tolkiena, Orwela, Asimova atď.

Nick povedal(a)...

Ak raz niekto precita Bacha, tak ostava len pozerat a rozmyslat .. skutocne vynikajuce diela napisal ... urcite by som k Jedinemu zaradil aj .. Iluzie (ktore mna oslovili najviac), dalej aj Most cez navzdy :)

A Cajka, cajka je nedotknutelna :D

FanaticGay povedal(a)...

April - OK dohodneme nejaku cajovu nalievacku a ak by si chcela skusit nieco z mojej desiny (kamnnych ludi fakt doporucujem) tak vymenime opozicame navzajom :)
.
Nick - most cez rieku... ano ano ano. Podla mna by to malo byt nieco ako povinne citanie ludi, co chcu vstupovat do partnerskych vztahov. SKVELA.
.
eten absolutny suhlas, no vidis, tychto som tiez zabudol.
.
April - PS - Tvoje zmiatnutie ti vysvetlim radsej osobne ked budeme poziciavat tie knizky. :)

FanaticGay povedal(a)...

Lizardik - pre boha fakt Orwel... No asi to prepracujem na Moja stovka :)

April povedal(a)...

Fan: Zajtra odchádzam na týždeň do offlinu (idem sa zašiť domov - no TV, no mobile, no internet), takže keď sa vyresetovaná vrátim, môžeme niečo spáchať. Tie šutrové človečiny ma zaujali, prines ich, rada si to prečítam :)

FanaticGay povedal(a)...

OK sapojime sa o tyzden

ostrovanka povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
ostrovanka povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
ostrovanka povedal(a)...

sorry, zlato, tie vymazane komenty su moje, urobila som z toho nakoniec clanok... sak vies, kde :)))

pollux povedal(a)...

Len tak z brucha.S vela čo tu sú spomenuté súhlasím ,doplním.Terry Pratchet/zemeplochy,Hemingway/ostrovy v prúde,Tolstoj/Karenina,Kipling/kniha džunglí,aj polnočný denník/Matkin/ sem veru dám,Clawel/Potkan král,John Irwing/Všetky.Milujem modlitbu za Owena Meanyho,Simone Berteautová/Autobiografia Edith Piaf,Solženiczin/Súostrovie gulag,A nakoniec čo ja viem napr.zábava mojej mamy.MacDonaldová/Vajce a ja.Tak

Anonymný povedal(a)...

potreba za provjeriti:)